Кайсиеви ядки 1 кг.

+ -
14,00 лв.
Характеристики
Характеристики

Кайсиевите ядки са богати на омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е, ниацин, диетични фибри, фитостероли и други. Енергийната стойност на 100 г кайсиеви ядки е между 500-700 ккал. Освен полезните вещества, в кайсиевите ядки се съдържа опасният гликозид амигдалин.

Гликозид амигдалин попадайки в стомаха освобождава цианиди. При голямо количество погълнати ядки, токсичността на цианидите се увеличава неколкократно и може да се получи отравяне със сериозни последици.

Съдържанието на амигдалин в 50 кайсиеви ядки може да причини фатален край. Смъртносната доза амигдалин е 1 грам и се съдържа в около 100 г ядки.

В основата на опасният токсичен механизъм на цианидите е тяхната способност да блокират много важни ензимни системи, които участват в снабдяването на клетките с жизнено важния кислород.

Така резултатът е нарушение на клетъчния метаболизъм и развитие на тъканна хипоксия – намаляване или пълна липса на кислород в много важни за човека тъкани и органи. Поради тази причина в някои случаи резултатът е фатален. При децата много трябва да се внимава, защото има по-голяма възможност за проява на токсични симптоми.

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!